16.06.2021

Ginkel Groep wint Optigrüns zoektocht naar hèt dakbegroeningsproject van de afgelopen 25 jaar

Op 11 juni tijdens een online event op YouTube won Koninklijke Ginkel Groep uit Veenendaal de door Optigrün uitgeschreven zoektocht naar ‘hèt dakbegroeningsproject van de afgelopen kwart eeuw’. Een wedstrijd ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van Optigrün in Nederland.

03.12.2020

OPTIGRÜN BENELUX ACADEMIE 2021

In oktober, november en december hebben wij webinars gegeven voor landschapsarchitecten met als thema Multifunctionele Daken.

13.11.2020

‘Hemelwater is geen overlast, maar een geschenk’

Optigrün koppelt slim retentiedak aan inpandig watergebruik

15.10.2020

Webinar voor Landschapsarchitecten: Multifunctionele Daken (Kopie 1)

In het stedelijk daklandschap wordt extra waarde gecreëerd wanneer leuke, creatieve en inspirerende kansen van daken worden benut.

29.01.2020

Optigreen Benelux nodigt u uit voor "Lunch & Learn waterparagraaf"

In veel gevallen kan de waterparagraaf waarin de wet voorziet, worden uitgevoerd met een Retentiedak. In het kader van een onderhoudende "Lunch & Learns" laten we u zien waar u op moet letten.

17.01.2020

Optigrün op het podium voor de Gouden Gieter 2019

Tijdens de vakbeurs Klimaat in Houten op 21 november 2019 mochten wij onverwachts op het podium komen voor de gedeelde tweede plaatst bij de uitreiking van de Gouden Gieter 2019.

11.09.2019

Kleurrijke daktuin siert industrieel pand op NRE-terrein in Eindhoven!

Magdaleen Kroese, eigenaresse van MAG Architecten, zocht een nieuwe plek om te werken én te wonen. Ze vond dé perfecte kavel, maar er ontbrak één ding: een tuin. Daarom besloot ze een daktuin te laten ontwerpen door Iverna Zaalberg, ontwerpster van Natuur bij Huis.

11.09.2019

Nominatie Gouden Gieter voor het Optigrün Retentiedak

De vakbladen De Hovenier en Stad+Groen gaan op zoek naar creatieve en praktische oplossingen voor alledaagse problemen die veroorzaakt worden door klimaatverandering

11.09.2019

Uitvoering slim Retentiedak Europees Geneesmiddelen Agentschap Amsterdam

Op de Zuid-As is waterberging een hot-item. Doordat de kavels volgebouwd worden en de gebouwen vaak een daktuin of een binnentuin op het kelderdek, krijgen was de combinatie van waterberging op de plint van het EMA-gebouw een logische stap.

11.09.2019

Lunch & Learn waterparagraaf

Bij nieuwe ontwikkelingen of inbreidingsplannen waar het verhard oppervlak (bestrating en gebouw) toeneemt, is er sprake van een waterparagraaf. Deze is opgenomen in het bestemmingsplan, de bouwenveloppe, omgevingsvergunning en men dient zich daaraan te houden.

27.06.2019

Slimme Retentiedaken zorgen voor oplossing waterparagraaf

Bij nieuwe ontwikkelingen of inbreidingsplannen waar het verhard oppervlak (bestrating en gebouw) toenemen, is er sprake van een waterparagraaf. Deze is opgenomen in het bestemmingsplan, de bouwenveloppe, omgevingsvergunning en men dient zich daaraan te houden.

 

27.06.2019

Green Deal Groene Daken gaat door als Nationaal Daken Plan!

De partners van de Green Deal Groene Daken willen met elkaar een volgende stap zetten, om het benutten van daken te verankeren in de stedelijke planvorming, aanbestedingen, het bouwproces, en de huidige gebouwde omgeving. Zodat (natuur)inclusief bouwen bijdraagt aan een meer klimaatbestendige en gezonde stad.

 

27.06.2019

Little C Rotterdam met weerdata gestuurd Retentiedak®

TBI-ondernemingen ERA Contour en J.P. van Eesteren hebben op het project Little C Coolhaven in Rotterdam gekozen voor slimme daken retentiedaken, ook wel Polderdaken genoemd. De hele kavel is voorzien van een ondergrondse parking. Hierdoor is alles op de begane grond tevens een dak/dek. Door op alle dekken op de begane grond te kiezen voor het Optigrün retentiedak systeem type WRB kan men al het hemelwater op de kavel hergebruiken.

26.06.2019

Utrecht haalt natuur terug in hartje stad met Wonderwoods!

De 2 unieke woontorens zien eruit als een verticaal bos met beplanting op de balkons en aan de gevels. Verder omvat het complex daktuinen op de daken van de verschillende verdiepingen.

 

17.01.2019

Bewateren van een intensieve daktuin?

Eén van de dingen dien niet kan ontbreken op een intensieve daktuin is een automatische beregening. Afhankelijk van de beplanting kijk je welke soort beregening het meest effectief is. Peter Maessen van Jonkers Daktuinen uit Venlo vertelt waar je op moet letten en hoe het werkt.

11.07.2018

Iseldoks Intermeco Doetinchem

Centraal in Doetinchem, ten zuiden van de historische binnenstad, ontstaat iets moois: Iseldoks, Stads wonen aan het water. De architectuur en identiteit sluiten aan bij het karakter van Doetinchem. Stads en eigentijds, maar tegelijk nuchter en sociaal. Met altijd de ruimte en de rust om u heen en de dynamiek van de stad voelbaar dichtbij. De eerste fase, Iseldoks Intermeco, is inmiddels gerealiseerd.

04.06.2018

Opening Slimste Dak van Nederland!

Tijdens de Rotterdamse Dakendagen werd op het dakpaviljoen van Het Schieblock bij de DakAkker het zogeheten Slimdak geopend. Dit is een dak dat water buffert en het water pas weg laat lopen wanneer er een hoosbui nadert. Het dak dat op de DakAkker werd geopend is een proefopstelling ter inspiratie van gebouweigenaren, projectontwikke­laars, ‘waterschappers’ en beleidsmakers. Bovendien doen de betrokken partijen ervaring op met deze oplossing.

23.03.2018

Nieuw gerechtsgebouw met daktuin verrijst in Breda

In Breda verrijst momenteel een nieuw gerechtsgebouw met op de parkeergarage een openbaar toegankelijke daktuin van 6000 vierkante meter. Het park is voorzien van een betonnen padenstructuur, een hekwerk met spoormotief, schanskorven, zitelementen een irrigatiesysteem en beplanting.