17.01.2019

Bewateren van een intensieve daktuin?

Eén van de dingen dien niet kan ontbreken op een intensieve daktuin is een automatische beregening. Afhankelijk van de beplanting kijk je welke soort beregening het meest effectief is. Peter Maessen van Jonkers Daktuinen uit Venlo vertelt waar je op moet letten en hoe het werkt.

"Een daktuin beschikt over specifieke kenmerken waar je rekening mee moet houden als je hem gaat bewateren", vertelt Peter. "De ondergrond bijvoorbeeld; deze is waterdicht en de opbouw is beperkt. In de volle grond kunnen planten en struiken veel dieper doorwortelen. Daarom moet je op een daktuin kiezen voor planten die een beperkte waterbehoefte hebben en die ook weinig water kunnen verdragen. Het bewateren van deze planten kan via een bovengronds beregeningssysteem met druppelleiding of met sproeiers."

Druppelleiding

Bij beplanting in borders wordt vaak gekozen voor een druppelleiding. Hierbij wordt een slang met kleine gaatjes tussen de planten door op de grond gelegd. Het voordeel van een druppelleiding is dat je elk hoekje en elke plant kunt bereiken. Een ander voordeel: je sproeit niet over de planten heen of tegen een gevel aan. Bovendien houden planten die van onderaf water krijgen hun bloemen langer mooi. Bloemen die op een zonnige dag water krijgen op het blad en op de bloemen hebben namelijk kans om te verbranden. Het water werkt als een vergrootglas op de planten en zorgt ervoor dat de kracht van de zon versterkt op de plant. Hierdoor kunnen ze verbranden. Daarom luidt dan ook het advies: geef je planten 's avond water en nooit in de volle zon.

Sproeiers

Bewatering via sproeiers is ideaal voor gras. Je hebt de keus uit bijvoorbeeld sectorsproeiers, pop up sproeiers en telescoop sproeiers. Deze tuinsproeiers kun je variabel instellen van 0 tot 360 graden. Ook heb je keuze uit diverse reikwijdtes.

Slimme beregening

Elk beregeningssysteem dat Jonkers Daktuinen aanlegt is aangepast op de specifieke waterbehoefte van de locatie en het beschikbare water. "Lukt het niet om een oppervlakte in één keer te besproeien dan stellen we groepen in", zegt Peter. "Rainbird werkt met een computergestuurd systeem. Hier kun je ook de sproeitijden en de duur van een sproeibeurt mee instellen. Het bewateringssysteem kunnen we zelfs voorzien van een watermeter. Deze schakelt het systeem tijdelijk uit als het langdurig regent."

Downloads