01.04.2022

De Groene Kaap wint Roofs Award!

Tijdens een wervelende feestavond op 18 maart in Hotel Zuiderduin te Egmond is het project De Groene Kaap op Katendrecht Rotterdam als winnaar uit de bus gekomen.

De jury prees de complexiteit van o.a. 7600 m2 daktuinen, 2000 m2 retentiedaken op het kelderdek van de winkelstraat, de bruggen die de binnenhoven verbinden en het prachtige landschapsontwerp.
Vanaf het voorlopig ontwerp waren Binder Groenprojecten en Optigrün Benelux betrokken. Met name de vele verschillende details en maximale gewichten waren een grote uitdaging.  Op diverse binnentuin zijn kunstmatige taluds en ondergronden voor trappartijen van EPS gemaakt.

In het landschapsontwerp was veel ruimte voor natuurinclusiviteit, hierdoor bestaat het hele dakoppervlak voor 80 % uit groen! Veel natuurlijke speelelementen zoals boomstammen en houten speeltoestellen en keien maar ook halfverhardingen om het natuurlijke effect te vergroten. De vijf woontorens en binnenhoven zijn verbonden met bruggen op ca. 30 meter hoogte die ervoor zorgen dat er een ‘bovenstad’ ontstaat. De bruggen zijn voorzien van keramische daktegels om gewicht te besparen en toch een chique uitstraling te hebben.

Om het echt groen te maken is gekozen voor een prachtige mix van meer dan 20.000 vaste planten, grote heesters en 167 bomen!  De opbouw van het daktuinsysteem bestaan uit de Optigrün beschermlaag, drainagelaag en/of retentielaag, filterlaag, bijna 3000 m3 daktuinsubstraat en alle bijbehorende producten zoals controleschachten, stuwregelaars etc. Vooral logistiek was het op de relatief kleine plek een uitdaging, mobiele kranen die van dak naar dak gehesen moesten worden, de hele hijsplanning van de materialen bracht de nodige voorbereiding met zich mee.

Uiteraard is Optigrün Benelux apetrots om weer de Roofs award te winnen, een mooie erkenning van een vakjury voor het baanbrekende werk wat we met z’n allen verzetten. 

Investeerder: Altera Vastgoed
Ontwikkelaar, hoofdaannemer: Stebru
Architect: Massa bureau voor architectuur Koos Kok
Tuinontwerp: LOLA Landscape Architects
Advies landschapsontwerp: Deltavormgroep bv

Advies dakbedekking: Kiwa BDA
Engineering aanleg daktuinen en straten: Binder Groenprojecten
Dakdekker: H.D.O. Dakdekkingen BV, Barendrecht
Retentiedaken, daktuinen: Optigrün BeneluxOptigrün international AG
Tegelwerk daktuinen en loopbruggen: Zoontjens
Leverancier beplanting: Griffioen Wassenaar BV Vasteplantenkwekerijen

Klik hier om naar ons LinkedIn-bericht te gaan en het filmpje met sfeerimpressies te bekijken.

Beeldcredits: Binder Groenprojecten