17.05.2024

Nieuw: Optigrün Retentiepark

Nieuw: Optigrün Retentiepark

De innovatie, kennis en ervaring van retentiedaken, maar dan in de volle grond! Optigrün Benelux heeft het Retentiepark systeem ontwikkeld, een Retentiedak oplossing op maaiveld niveau.

Steeds meer versteende ruimte in de binnensteden kampen met hitte, verdroging maar ook wateroverlast. Een goede oplossing is het vergroenen van deze ruimte maar daar is ook water voor nodig. Daar is het Optigrün Retentiepark systeem de perfecte oplossing voor.

Doordachte oplossing

Door de versteende ruimte leeg te halen, grond af te graven en elders her te gebruiken, een Optigrün funderingslaag, retentieboxen met daarop een circulair grondpakket aan te brengen veranderd een versteende omgeving in een ware oase. Vervolgens worden omliggende panden afgekoppeld en het regenwater naar het retentiepark geleid. Het waterniveau in het Optigrün Retentiepark wordt beheerd met slimme techniek, een zogenaamde Smart Flow Control unit laat enkel water wat te veel is afstromen naar het riool, wadi of oppervlaktewater als de weervoorspelling aangeeft dat er meer neerslag komt dan dat het Retentiepark in de ondergrondse boxen aan kan. Deze techniek wordt al meer dan 10 jaar toegepast op vele hectare daken in de Benelux en is dus een vertrouwde oplossing voor wateroverlast en watertekort in de bebouwde omgeving.

Peterplein primeur in Arnhem

Het Peterplein in de wijk Klarendal heeft de primeur binnen de gemeente Arnhem. Het versteende plein is getransformeerd door Optigrün partner Koninklijke Ginkel Groep in een Retentieplein. De bestrating is verwijderd, grond afgegraven en vervolgens is er een stabiele fundering met waterdichte laag, retentielaag met capillaire werking, filterlaag en substraatlaag aangebracht. De substraatlaag bestaat uit niet bodemvreemd materiaal, dus 100% circulair. In het ontwerp zit bestrating welke gemaakt is van de stenen die vrij zijn gekomen bij sloop van het plein. De beplanting is aangepast op maximale beleving, verdamping en minimaal onderhoud, wat vaak voor stadsbeheer een belangrijke eis is. Het systeem is onderhoudsarm, watergeven is nagenoeg nooit nodig, zelfs in extreem droge perioden van 6 of 8 weken geen neerslag zal er geen noemenswaardige uitdroging zijn. Dit in tegenstelling tot ‘normale volle grond’ beplanting wat al droogteschade vertoond na 3 á 4 weken!

Schot in de roos!

Het Optigrün Retentieplein ligt al bij steeds meer gemeenten op de teken- en plantafel omdat het dé oplossing is voor hitte eilanden, verdroging, biodiversiteit en wateroverlast in stedelijk gebied op maaiveld niveau. Dit in combinatie met biodiverse retentiedaken maakt een stad klimaatproof!

 

Meer informatie: www.optigruen.nl