04.06.2018

Opening Slimste Dak van Nederland!

Tijdens de Rotterdamse Dakendagen werd op het dakpaviljoen van Het Schieblock bij de DakAkker het zogeheten Slimdak geopend. Dit is een dak dat water buffert en het water pas weg laat lopen wanneer er een hoosbui nadert. Het dak dat op de DakAkker werd geopend is een proefopstelling ter inspiratie van gebouweigenaren, projectontwikke­laars, ‘waterschappers’ en beleidsmakers. Bovendien doen de betrokken partijen ervaring op met deze oplossing.

Natuurlijk is de DakAkker de best denkbare locatie voor een dergelijk dak. Wel moest de constructie worden verstevigd om het gewicht van het dak te kunnen dragen. Onder de sedumlaag is met behulp van kunststof kratten een bufferruimte voor regenwater gecreëerd. De Optigrün Smart Flow Control zorgt op basis van de weersverwachting dat regenwater wordt vastgehouden en pas na een hoosbui vertraagd afgevoerd. Zo zorgt het Slimdak ervoor dat het riool minder snel volstroomt en overloopt wanneer de nood het hoogst is. Het opgevangen water kan worden hergebruikt om de DakAkker bij droogte van water te voorzien.

Tijdens de bijeenkomst voorafgaand aan de officiële ope­ning pleitte wethouder Adriaan Visser (Financiën, ­Organisatie, ­Haven, Sport, Mobiliteit en Duurzaamheid) voor het wegnemen van obstakels bij het realiseren van multi­functionele daken. Henk Vlijm van Optigrün memoreerde de niet eenvoudige route die geleid heeft tot de realisatie van het Slimdak. Uit handen van Emile van Rinsum ­(Rotterdams Milieucentrum) kreeg de stille kracht op de achtergrond van het Slimdak project, Rob Steltenpöhl van Optigrün een bokaal uitgereikt: hij mag zich het komende jaar de Slimdakman van het Jaar noemen. Het bijzondere dak werd vervolgens officieel geopend door Paul van den Eijnden van het Hoogheemraadschap van Schieland en de ­Krimpenerwaard. Hij hees het vaandel van het Slimdak.

Download