18.12.2023

Een echt natuurdak!

Natuurdaken, biodiverse daken, zijn aan de orde van de dag! Steeds vaker krijgen we de vraag naar ‘meer dan Sedum’. Een natuurdak is nu in opkomst, het Optigrün Natuurdak wordt al 50 jaar toegepast!
Een goed natuurdak begint met een goede opbouw. Daar waar Sedum vaak maar heel weinig opbouw nodig heeft, 40 mm substraat is minimaal vereist vanwege brandnormen, hebben natuurdaken veelal meer voedingsbodem nodig om de inheemse grassen en kruiden te kunnen laten overleven.

Substraatbodem
De basis van een goed natuurdak is het substraat. De vraag is dan ook of je inheemse grassen en kruiden wilt laten groeien op een niet ‘inheems’ substraat, dus substraat wat als basis bijvoorbeeld lava, kleikorrels, turf etc. heeft. Wil je de inheemse natuur zo goed mogelijk nabootsen dan is een ‘inheems’ substraat de enige juiste keuze. Het Optigrün Heem substraat is hiervan een voorbeeld, daar zit geen lava, kleikorrels, turf of tufsteen in maar enkel in Nederland voorkomende duurzaam gewonnen zandfracties. Dit maakt het ook een substraat wat 100 % her te gebruiken is en zelfs een LCA (life cycle analyse) heeft. Het belang van een goed substraat is wel bewezen, zonder bodemleven is substraat eigenlijk 'levenloos' en zal na verloop van tijd de biodiversiteit op natuurdak ook afnemen.

Water zorgt voor nog meer biodiversiteit
Nu retentiedaken steeds vaker verplicht zijn is een natuurdak nog eenvoudiger in stand te houden. Daar waar bij ‘normale’ natuurdak veel plantensoorten verdwijnen op langere termijn is gebleken dat bij retentiedaken die voorzien zijn van inheemse grassen en kruiden ook op langere termijn een prachtig bloemenweide beeld geven. Optigrün werkt hiervoor samen met Natuurpro, een netwerk van specialisten op het gebied van natuurlijke vegetaties.

Onderhoud
Een natuurdak heeft, in tegenstelling tot wat men vaak denkt, minder onderhoud nodig dan andere type groendaken. Vaak is een voorjaarsbeurt met controle, eventueel organisch bemesten en in het najaar de vegetatie afmaaien voldoende. Watergeven om soorten in stand te houden is niet bedoeling, echter wanneer er geen retentiedak opbouw is of een dunne substraatlaag met bijvoorbeeld turf of lava kan dit sneller uitdrogen en is aanvullende bewatering in langere droge perioden wel wenselijk.

https://www.optigruen.nl/systemen/natuurdak/systeemopbouw