04.03.2024

Website stichting Waterpro is live!

Optigrün Benelux is één van de oprichters en partner van Stichting WaterPro. Deze stichting is opgericht ter bevordering van samenwerking, kennis, beleid en opleiding op het gebied van slim regenwatermanagement op, in, aan en om het levende gebouw.

04.03.2024

Nieuw Optigrün systeemoverzicht

Op onze website is altijd een actueel systeemoverzicht te vinden met de juiste opbouw, producten en doorsnede. Per systeem zijn er ook productbladen, autocad tekeningen en zelfs bestekteksten te vinden!

04.03.2024

Solargroendaken zijn ‘hot’

Het SOLARGROENDAK bestaat uit een speciaal montagesysteem dat geballast zal worden met het groendak systeem. Het voordeel hiervan is dat het groen ook onder de zonnepanelen zal doorlopen waardoor er optimaal gebruik gemaakt wordt van het watervasthoudend vermogen, biodiversiteit en verkoeling. Doordat groen verdampt en hierdoor de omgevingstemperatuur afkoelt werken de zonnepanelen ook beter.

26.02.2024

De volgende stap in Sedumdaken!

Met meanderdaken...

Nu Sedumdaken gemeengoed zijn geworden is het tijd om door te denken als het gaat om het zogenaamde bufferende vermogen. Daar waar het gros van de sedumdaken opgebouwd zijn uit een beschermlaag, drainagelaag, filterlaag en substraatlaag is er het minste aandacht voor de functie en toepassing van de drainagelaag terwijl deze een belangrijke rol kan spelen in het vertragen van de afvoeren van regenwater.

18.12.2023

Vakantiesluiting

Wij zijn gesloten van 25 december 2023 tot en met vrijdag 5 januari 2024. Wij wensen u fijne feestdagen toe en alvast een gelukkig nieuwjaar!

18.12.2023

Een echt natuurdak!

Natuurdaken, biodiverse daken, zijn aan de orde van de dag! Steeds vaker krijgen we de vraag naar ‘meer dan Sedum’. Een natuurdak is nu in opkomst, het Optigrün Natuurdak wordt al 50 jaar toegepast! Een goed natuurdak begint met een goede opbouw. Daar waar Sedum vaak maar heel weinig opbouw nodig heeft, 40 mm substraat is minimaal vereist vanwege brandnormen, hebben natuurdaken veelal meer voedingsbodem nodig om de inheemse grassen en kruiden te kunnen laten overleven.

28.03.2023

Dakpark The Student Experience Amsterdam

Dit nieuwbouw ‘extended stay’ studentencomplex is een prachtige gemeenschappelijke daktuin gerealiseerd door De Dakdokters op de binnenplaats. Planten kunnen het opgeslagen regenwater in het

28.03.2023

Optigrün Profiseminar groot succes!

Op 9 en 10 maart waren weer de jaarlijkse kennisdagen van de Optigrün Academie, deze keer bij Van der Valk in Haarlem, met als doel kennis te delen, ontmoeten en ontspannen. Meer dan 50 calculatoren, werkvoorbereiders, projectleiders en adviseurs van het Optigrün partnerverband meldden zich al vroeg in Haarlem. De eerste dag stonden thema’s op het programma zoals

28.03.2023

Webinar Biodiverse Daken!

Op 18 april vanaf 14 uur houden we een webinar speciaal over Biodiverse Daken. Speciaal voor architecten, landschapsarchitecten en/of adviesbureaus die betrokken zijn bij het vergroenen van nieuwe of bestaande gebouwen in stedelijk gebied.

28.03.2023

Mannoury Amsterdam wint Dak van het Jaar 2022 verkiezing!

'Het Dak van het Jaar’ is door vakblad Roofs in het leven geroepen om de kwaliteit in zowel de platte als de hellende dakenbranche te vieren en te tonen. De prijs wordt uitgereikt in twee categorieën: platte en hellende daken.

10.03.2023

Grondleggers van de multifunctionele daken

Bij Optigrün hadden ze een vooruitziende blik, want de ontwikkelaar van groen-, natuur- en retentiedaken specialiseert zich al 50 jaar in duurzame daken. ‘In het begin was er weinig kennis, bovendien was de markt erg klein,’ vertelt directeur Henk Vlijm. ‘Maar met veel vallen en opstaan hebben we meegemaakt hoe de markt is gegroeid.’ Inmiddels is het geen kwestie meer van óf, maar wannéér het complete Nederlandse dakenlandschap transformeert tot een multifunctioneel walhalla. Als het aan Optigrün ligt liever vandaag dan morgen. ‘Hoezo: te vroeg voor beleid?’

14.02.2023

De rode draad is: blauw

De aangekondigde samenwerking tussen Zoontjens en Optigrün, was voor vakblad Roofs een goede aanleiding voor een dubbelinterview met Henk Vlijm, directeur van Optigrün Benelux, en Paul Heerkens, directeur van Zoontjens.

24.01.2023

Van der Valk hotel Deventer

En weer een prachtige Optigrün Daktuin op een Van der Valk hotel, deze keer het nieuwe hotel in Deventer!

24.01.2023

Optigrün Academie 16 maart

Save the date en neem deel aan een interactieve en leerzaam webinar over de wateropgave bij nieuwbouw!

24.01.2023

Natuurpro & Optigrün Benelux, natuurinclusief bouwen!

Optigrün Benelux is zowel in Nederland als in België productpartner van Natuurpro en ontwikkelde voor de toepassing van Natuurdaken het zogenaamde Optigrün Heemsubstraat. Hoog tijd om Natuurpro voor te stellen!

24.01.2023

Zoontjens & Optigrün Benelux slaan handen ineen!

Zoontjens, de gebruiksdakspecialist, en Optigrün, specialist in retentiesystemen, zijn een partnership aangegaan om samen beloopbare retentiedaken te maken. Met deze samenwerking willen we samen multifunctionele daken creëren die een waardevolle bijdrage leveren aan het toekomstige dakenlandschap.

28.10.2022

Daktuin Isala Ziekenhuis Meppel

Isala Meppel is een ziekenhuis dat alle stereotypes over wat een ziekenhuis zou moeten zijn overstijgt.

17.10.2022

Optigrün bij De Vijfde Gevel

Maandag 26 september was het bij Communicatiehuis Claerhout in Gent weer verzamelen geblazen voor architecten, voorschrijvers, bouwheren en aannemers. Op het event van De Vijfde Gevel ging het over "De toekomst van daken: groen, blauw, rood en geel". En daar mocht uiteraard ook Optigrün Benelux, als meewerkend en steunend partner, niet ontbreken.

31.05.2022

Poppodium Mezz Breda

Wat begon als sfeerimpressie van de architect van de Mezz, werd uiteindelijk een technisch ontwerp met veel innovatieve details. Voor het bekende poppodium Breda Mezz mocht Van Helvoirt Groenprojecten een ‘groen talud’ realiseren in samenwerking met Optigrün Benelux, Architect Erick van Egeraat, bouwbedrijf Breda Bouw B.V. en Gemeente Breda.

27.05.2022

Retentiedaken, lust en last in ontwerp en realisatie?

We moeten wat met water! Je hoort het vaak genoeg de laatste tijd. In steeds meer bestemmingsplannen en omgevingsvergunning is de wateropgave als verplichting opgenomen, om zo elke vierkante meter nieuw verhard oppervlak (gebouw of bestrating) te compenseren. Als voorbeeld: dit moet door bijvoorbeeld van een kavel van 1000 m2 met 1000 m2 nieuw verhard oppervlak te compenseren met 60 mm per m2, dit is dus 60 m3 water dat je niet mag afvoeren van de kavel of naar het riool, maar moet infiltreren of hergebruiken.

01.04.2022

De Groene Kaap wint Roofs Award!

Tijdens een wervelende feestavond op 18 maart in Hotel Zuiderduin te Egmond is het project De Groene Kaap op Katendrecht Rotterdam als winnaar uit de bus gekomen.

01.04.2022

BIODIVERSE DAKEN

Door de verstedelijking maar ook toenemende bebouwing op het platteland neemt de biodiversiteit af. Met een biodivers dak zorgt u ervoor dat het ecosysteem ter plaatse hersteld kan worden. Het systeem Optigrün Natuurdak bestaat al meer dan 30 jaar en kenmerkt zich door de toepassing van inheemse kruiden en grassen en diverse biodiversiteitscomponenten zoals aanheuvelingen, zand- en watervlaktes en boomstronken.

02.03.2022

VOORJAARSEVENT BIJ DE VIJFDE GEVEL

Om de transitie naar een circulaire economie te versnellen is er niet alleen een gepaste mindset nodig, ook de specifieke rol van fabrikanten en hun dakmaterialen is helder: kiezen voor grondstoffen met een lage milieu-impact en de materiaalstromen zolang mogelijk in kringlopen houden.

02.03.2022

VIJF REDENEN OM AAN WATERBERGING OP HET DAK TE DOEN

Artikel op www.circubuild.be, interview met Geert de Bruijne Product- en Systeemmanager/adviseur te België

Met de lancering van de nieuwe waterretentiebox WRB170 kiest Optigrün resoluut voor de weg vooruit. Het aspect watermanagement en de berging van hemelwater op het dak worden volgens Europa’s marktleider op het gebied van groendaken en daktuinen almaar belangrijker. Geert de Bruijne, Optigrüns ambassadeur in België, lijst vijf redenen op om aan waterberging op het dak te (gaan) doen.

31.01.2022

Optigrün Lanceert met WRB170 nieuwe Waterretentiebox

Interview met Geert de Bruijne, Product- en Systeemmanager/adviseur te België

Met de WRB170 lanceert Optigrün International AG, uitvinder van het retentiedaksysteem, een nieuwe waterretentiebox met een retentievolume van 161 liter per vierkante meter. De nieuwe oplossing dient niet alleen een circulair doel – het tijdelijk opslaan of vertraagd afvoeren van regenwater –, ze is ook nog eens circulair op het vlak van gebruikte materialen. De WRB170 bestaat immers voor de volle 100% uit gerecycleerde polypropyleen (PP). Optigrün blijft daarmee zijn filosofie trouw: geen nieuwe grondstoffen in het productieproces brengen.

28.01.2022

Circulariteit is booming!

Circulariteit hoor en zie je elke dag wel voorbijkomen, ook wij krijgen er regelmatig vragen over. Hoe circulair zijn dakbegroeiing en daktuinen nu precies en welke circulaire ambities heeft Optigrün?

16.06.2021

Ginkel Groep wint Optigrüns zoektocht naar hèt dakbegroeningsproject van de afgelopen 25 jaar

Op 11 juni tijdens een online event op YouTube won Koninklijke Ginkel Groep uit Veenendaal de door Optigrün uitgeschreven zoektocht naar ‘hèt dakbegroeningsproject van de afgelopen kwart eeuw’. Een wedstrijd ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van Optigrün in Nederland.

13.11.2020

‘Hemelwater is geen overlast, maar een geschenk’

Optigrün koppelt slim retentiedak aan inpandig watergebruik

15.10.2020

Webinar voor Landschapsarchitecten: Multifunctionele Daken (Kopie 1)

In het stedelijk daklandschap wordt extra waarde gecreëerd wanneer leuke, creatieve en inspirerende kansen van daken worden benut.

29.01.2020

Optigreen Benelux nodigt u uit voor "Lunch & Learn waterparagraaf"

In veel gevallen kan de waterparagraaf waarin de wet voorziet, worden uitgevoerd met een Retentiedak. In het kader van een onderhoudende "Lunch & Learns" laten we u zien waar u op moet letten.

17.01.2020

Optigrün op het podium voor de Gouden Gieter 2019

Tijdens de vakbeurs Klimaat in Houten op 21 november 2019 mochten wij onverwachts op het podium komen voor de gedeelde tweede plaatst bij de uitreiking van de Gouden Gieter 2019.

11.09.2019

Kleurrijke daktuin siert industrieel pand op NRE-terrein in Eindhoven!

Magdaleen Kroese, eigenaresse van MAG Architecten, zocht een nieuwe plek om te werken én te wonen. Ze vond dé perfecte kavel, maar er ontbrak één ding: een tuin. Daarom besloot ze een daktuin te laten ontwerpen door Iverna Zaalberg, ontwerpster van Natuur bij Huis.

11.09.2019

Nominatie Gouden Gieter voor het Optigrün Retentiedak

De vakbladen De Hovenier en Stad+Groen gaan op zoek naar creatieve en praktische oplossingen voor alledaagse problemen die veroorzaakt worden door klimaatverandering

11.09.2019

Uitvoering slim Retentiedak Europees Geneesmiddelen Agentschap Amsterdam

Op de Zuid-As is waterberging een hot-item. Doordat de kavels volgebouwd worden en de gebouwen vaak een daktuin of een binnentuin op het kelderdek, krijgen was de combinatie van waterberging op de plint van het EMA-gebouw een logische stap.

11.09.2019

Lunch & Learn waterparagraaf

Bij nieuwe ontwikkelingen of inbreidingsplannen waar het verhard oppervlak (bestrating en gebouw) toeneemt, is er sprake van een waterparagraaf. Deze is opgenomen in het bestemmingsplan, de bouwenveloppe, omgevingsvergunning en men dient zich daaraan te houden.

27.06.2019

Slimme Retentiedaken zorgen voor oplossing waterparagraaf

Bij nieuwe ontwikkelingen of inbreidingsplannen waar het verhard oppervlak (bestrating en gebouw) toenemen, is er sprake van een waterparagraaf. Deze is opgenomen in het bestemmingsplan, de bouwenveloppe, omgevingsvergunning en men dient zich daaraan te houden.

27.06.2019

Green Deal Groene Daken gaat door als Nationaal Daken Plan!

De partners van de Green Deal Groene Daken willen met elkaar een volgende stap zetten, om het benutten van daken te verankeren in de stedelijke planvorming, aanbestedingen, het bouwproces, en de huidige gebouwde omgeving. Zodat (natuur)inclusief bouwen bijdraagt aan een meer klimaatbestendige en gezonde stad.

27.06.2019

Little C Rotterdam met weerdata gestuurd Retentiedak®

TBI-ondernemingen ERA Contour en J.P. van Eesteren hebben op het project Little C Coolhaven in Rotterdam gekozen voor slimme daken retentiedaken, ook wel Polderdaken genoemd. De hele kavel is voorzien van een ondergrondse parking. Hierdoor is alles op de begane grond tevens een dak/dek. Door op alle dekken op de begane grond te kiezen voor het Optigrün retentiedak systeem type WRB kan men al het hemelwater op de kavel hergebruiken.

26.06.2019

Utrecht haalt natuur terug in hartje stad met Wonderwoods!

De 2 unieke woontorens zien eruit als een verticaal bos met beplanting op de balkons en aan de gevels. Verder omvat het complex daktuinen op de daken van de verschillende verdiepingen.

17.01.2019

Bewateren van een intensieve daktuin?

Eén van de dingen dien niet kan ontbreken op een intensieve daktuin is een automatische beregening. Afhankelijk van de beplanting kijk je welke soort beregening het meest effectief is. Peter Maessen van Jonkers Daktuinen uit Venlo vertelt waar je op moet letten en hoe het werkt.

11.07.2018

Iseldoks Intermeco Doetinchem

Centraal in Doetinchem, ten zuiden van de historische binnenstad, ontstaat iets moois: Iseldoks, Stads wonen aan het water. De architectuur en identiteit sluiten aan bij het karakter van Doetinchem. Stads en eigentijds, maar tegelijk nuchter en sociaal. Met altijd de ruimte en de rust om u heen en de dynamiek van de stad voelbaar dichtbij. De eerste fase, Iseldoks Intermeco, is inmiddels gerealiseerd.

04.06.2018

Opening Slimste Dak van Nederland!

Tijdens de Rotterdamse Dakendagen werd op het dakpaviljoen van Het Schieblock bij de DakAkker het zogeheten Slimdak geopend. Dit is een dak dat water buffert en het water pas weg laat lopen wanneer er een hoosbui nadert. Het dak dat op de DakAkker werd geopend is een proefopstelling ter inspiratie van gebouweigenaren, projectontwikke­laars, ‘waterschappers’ en beleidsmakers. Bovendien doen de betrokken partijen ervaring op met deze oplossing.

23.03.2018

Nieuw gerechtsgebouw met daktuin verrijst in Breda

In Breda verrijst momenteel een nieuw gerechtsgebouw met op de parkeergarage een openbaar toegankelijke daktuin van 6000 vierkante meter. Het park is voorzien van een betonnen padenstructuur, een hekwerk met spoormotief, schanskorven, zitelementen een irrigatiesysteem en beplanting.